LA " COLLA " HA TORNAT DE MONTSERRAT 55 ANYS DESPRÉS.....

Ofrenes a la Mare de Déu de Montserrat
JOVES XIQUETS DE VALLS

 

LA “COLLA” HA TORNAT DE MONTSERRAT 55 ANYS DESPRÉS....

Colla Joves Xiquets de Valls

antiga Colla dels Menestrals

Pàgina 2

Com vàrem anunciar la setmana passada, la Colla Joves Xiquets de Valls es va desplaçar a Montserrat en motiu de  “l´Entronització de la Mare de Déu” d´ara fa 55 anys, el 18 de maig de 1947.

El 19 de maig de 2002, novament la “Colla”, 55 anys després hi torna per commemorar l´esdeveniment.

A les 8 h. i 10 minuts del matí del passat diumenge, la “Colla” sortia de l´Estació d´Autobussos amb destí a Montserrat. Molts castellers s´hi desplaçaren en cotxes particulars.

Dues hores després, aproximadament, arribàvem a la Plaça del Monestir. En baixar dels autocars, l´agrupació es dirigí en Cercavila a la Plaça i amb aquest ordre: les gralles al davant, la canalla al darrere, tot seguit,  els castellers més antics i, finalment, tota la “Colla”. Seguia el cercavila la Societat de St. Antoni de Valls que juntament amb els carros i montures havien estat convidats per la “Colla”.La Societat  sortí de la ciutat quatre dies abans i ens trobarem a dalt de la muntanya

A  la Plaça del Monestir tothom va poder veure, amb sorpresa per part de la concurrència, la gran senyera catalana de 1´80 m. per 30 m. de llargada que fou penjada al cim d´una de les montanyes de Montserrat de davant del Monestir amb l´inscripció “Colla Joves Xiquets de Valls, 200 anys”. Malgrat la seva llargada quedava empetitida per la magnitud de l´entorn.  Havia estat col.locada pels nostres castellers-escaladors Lluís Recasens i Joan Roig unes quantes hores abans.

Amb un “Pilar de Cinc” de salutació començaven els actes socials de la Diada commemorativa. Aquest pilar fou aixecat per: baix, Jordi Picó, segon,  Josep Mª Queralt, terç,  Andreu Garcia “Andresín”, aixecador el seu nebot Jordi Garcia,  enxaneta, la Mercè i la resta de la “Colla”que assistiren a l´acte.

A tres quarts d´onze, tots els castellers, castelleres, familiars, amics i afeccionats entreven  dins del Santuari de la “Moreneta” per assistir a la Missa de les 11 hores.

A  l´ofertori de  l´ofici, juntament amb altres entitats de Catalunya, la “Colla” feia les ofrenes a la Mare de Déu, davant del Pare Prior de Montserrat en Josep MªSoler i Canals. Aquestes ofrenes eren portades pels petits de la Colla, una representanció dels castellers més antics de l´agrupació; cal destacar la presència de Lluis Lirón que era l´enxaneta  ara  fa 55 anys, el President Joan Barquet, el Cap de Colla Oscar Peris i l´Alcalde de Valls, Sr. Francesc Moreno.

En acabar l´ofici el nostre casteller Gabriel Duch  va llegir  el manifest dins d´un Santuari, ple de gom a gom, i davant de l´Abat de Montserrat. El transcribim tot seguit:

El 18 de maig del 1947 la Colla de castellers “La Muixerra” de Valls, coneguda avui com la Colla Joves Xiquets de Valls, pujava a Montserrat per elevar els seus castells i homenatjar, d´aquesta manera, a la Mare de Déu, tot adherint-se a les Festes de l´Entronització celebrades el dia 27 d´abril d´aquell any.

Avui, cinquanta-cinc anys després,  dia per dia, volem rememorar aquell fet i per això som aquí. I també som aquí perqué, just ara fà dos-cents anys que el gremi de menestrals de Valls, fundava una colla castellera que és coneixeria per la Colla dels “Menestrals”. S´iniciava, doncs, una llarga i gloriosa història castellera que s´ha perpetuat a través dels temps, salvant obstacles de tota mena i sobrevisquen als esdeveniments sociològics, bèlics, polítics, econòmics, etc. que han tingut lloc durant els últims dos-cents anys, circumstàncies que obligaren, en diferents èpoques, a canviar el nom de la Colla, que passà a anomenar-se “La Roser” entre el 1820 i 1828. Colla Nova, l´any 1876. Colla “Xiquets de Valls, l´any 1939.Colla “La Muixerra” el 1947 i, finalment, Colla “Joves Xiquets de Valls”, l´any 1971.

Tal com resa l´himne de la Colla:

 “....som seguidors

de la gloriosa història

d´aquells titans forçuts Xiquets de Valls.

Homes amb seny

de rígida mirada

que juntem els cossos

i fem el fonament

dels grans castells

orgull d´aquesta terra

on s´hi aferra

l´herència dels temps vells”.     

 

Permeteu-nos, doncs, en aquest moment, que tinguem un record emocionat per tots els castellers que ens han precedit i, molt especialment, per aquells que, avui fà cinquanta-cinc anys, pujaren a Montserrat, algún dels quals ens acompanya avui aquí.

Rebeu, doncs, Verge de Montserrat, les nostres ofrenes, símbol del nostre agraïment per la vostra protecció durant tants anys, tot demanant-vos que continueu vetllan per la Colla Joves Xiquets de Valls, protegint-la de tot mal. Moltes Gràcies.”                                                                                   

                                                                     Enric Reverté i Lluis

 

Un cop acabat l´ofici a 3/4 d´una del migdia, va ser  el moment  que la “Colla” aixecà un “pilar de cinc” a la “Moreneta” en commemoració a aquella efemèride.  Tota la “Colla” se situà davant l´altar. Tot seguit,  es  col.locà el baix i es lligà el pilar. Amb un silenci remarcable  pujà el segon; en el moment que el terç entrà i  amb els grallers apunt, el toc de castell començà a sonar. La música estrident de la gralla sonà a música celestial dins del Santuari, un toc de castells que traspassà les parets del Monestir per escampar-se  per tota la Vall de les muntanyes de Montserrat. La pell de gallina està a flor de pell. Alguna llagrimeta d´emoció s´escapà dels ulls de molta gent. Un cop col·locat el terç, l´aixecador pujà damunt d´ell  i, segons després l´enxaneta fa l´aleta. En aquest moment la Mercè, l´enxaneta, deixà anar la senyera en mig de grans aplaudiment i de força entusiasme. Es descarregà el pilar sense cap problema. La “Colla” acabava de fer història. Havia fet una proesa. Aixecar un pilar davant la “Moreneta” dins del Monestir.  Aquest “pilar” significava molt per la nostra agrupació castellera. Era un oferiment millor del que vàrem fer ara fa 55 anys. 

Aquest pilar era aixecat pels mateixos castellers del pilar de salutació de l´inici dels actes.

Tot seguit l´Abat de Montserrat Josep Mª Soler i Canals fou un dels que es va emocionar de poder veure aquesta aportació de la “Colla”, avui Joves Xiquets de Valls, a casa seva. L´Abat ens dirigí unes paraules dignes d´elogi, de gratitud i d´alabances i per la bona predisposició dels castellers davant la “Moreneta”,  ressaltant també aquell fet històric de la nostra presència  ara fa 55 anys per  “l´Entronització la Mare de Déu de Montserrat”  i com una agrupació històrica de tants anys d´existència com són els més de dos cents anys fent castells i castellers. L´Abat de Montserrat ens esperonà a tots els allí presents, a poder celebrar dos-cents anys més amb forces èxits castellers aixecant castells cap el cel en pau  i harmonia amb tota l´humanitat. L´Abat Josep Mª Soler i Canals rebé una força ovació.

En Lluís Lirón fou presentat a l´Abat de Montserrat juntament amb la nostra canalla, com l´enxaneta que pujà als castells aquell any del 1947  i que després de tant de temps podia gaudir novament d´aquesta festa. L´Abat es dirigí als castellers més petits tot dient-los-hi que d´aquí  55 anys els voldrà a tornar a veure a tots a Montserrat per commemorar els 110 anys d´aquestes festes com ha fet aquell enxaneta que avui és present entre nosaltres.

A la una del migdia, la “Colla” es reunia a la Plaça del Monestir on entregarem un pergamí als castellers més antics que varen poder pujar a Montserrat. Per desgràcia no tots els que avui estan entre nosaltres hi assistiren per problemes d´edat però ja saben que aquesta commemoració va per tots ells.

Després d´unes fotografies commemoratives d´aquesta festa entre els castellers veterans i de tots els que pujarem al Monestir s´iniciaria una petita o simbòlica actuació castellera que tot seguit detallem:

Com un fet puntual detallarem els castells aixecats i els castellers que hi pujaren. En primer lloc un  tres de set, sense problemes: baixos: Josep Mª de l´Arboç, Joan Mª Mestre i Xavi de Lleida. Segons: Francesc Invernon, Josep Mª Queralt, Joan de Brafim. Terços: Xixo, Andresin, Joel. Quarts: La Joli, Andi i Xavi. Dosos: David Guirado i Jordi Garcia. Aixecador: Edu. Enxaneta: Mercè.

El quatre de set seria aixecat igualment que l´anterior: baixos: Joan de Cabra, fill, Josep Mª de l´Arboç, Xavi de Lleida, Joan Mª Mestre. Segons:  Octavi, Barquet, Salvadoret, Roca de Lilla. Terços: Rico, Joel, Xixo i Andresin. Quarts: David, Andi, Xavi i Iolanda. Dosos: Jordi i Sandra. Aixecador: Aranxa i Enxaneta: Mercè.

Després es construiren dos pilars de quatre: l´un fou fet per: baixos Jordi Picó. Segon: l´Alcalde de Valls, Francesc Moreno, tot competint amb el seu homòleg del 1947 Sr. Josep Mª Fàbregas. Aixecador: David Guirado i enxaneta La Mercè.

L´altre pilar fou aixecat per: baixos Joan Mª Mestre. Segons: Lluis Lirón, l´enxaneta de tots els castells que es feren a Montserrat el 1947. Aixecador: Jordi Garcia i enxaneta Melodi.

Per acabar s´acomià aquesta petita actuació castellera amb un pilar de cinc aixecat per: baixos: Jordi Picó. Segon: Josep Mª Queralt, Terç: Pere Rico. Aixecador: Jordi Garcia. Enxaneta: l´Aranxa.

Aquí s´acabava l´homenatge commemoratiu a aquella efemèride del 47 en la qual ha participat  la “Colla”. Homenatge que la “Colla” Joves Xiquets de Valls fa a tots els castellers  d´ara i d´abans que formen i han format part de la nostra colla castellera, la colla de la camisa vermella, la colla que porta els colors de l´escut de Valls des de que es va uniformar el 1930 i ratificat per la mateixa “Colla” en nom de La Muixerra el 1947.

La Colla Joves Xiquets de Valls agraeix a tots els castellers, castelleres, simpatitzats que s´han desplaçat a Montserrat la seva presència com també als qui per un motiu o altre no han pogut assistir-hi. Aquest és un dels actes socials emmarcats dins el “segon aniversari dels 200 anys fent Colla”que duem a terme aquest any. Aprofitem per fer una crida a tothom perquè a partir d´ara vinguin massivament als assajos  ja que la temporada  ha començat.

 

Valls, a 22.5.2002.

                                                                                             Joan Climent Ferré

(Publicat al setmanari El Vallenc i El Pati, el  24.5.2002)

 

 

Foto: Jordi Climent i Ferré

Grup de Grallers de l'escola de la colla Joves Xiquets de Valls.  

 

Fotos

Jordi Climent Ferré

 

Montserrat

 

 

 

Façana del Monestir

                                     

Basílica de Montserrat

Fotos

Jordi Climent Ferré

 

Montserrat

Ofrenes

 

 

Rebuda de les ofrenes al pare prior

                                     

Pare Prior Josep Mª Soler

Fotos

Jordi Climent Ferré

 

Montserrat

Ofrenes

 

 

Entrega de Ofrenes

                                     

Salutació del Alcalde de Valls

Fotos

Jordi Climent Ferré

 

Montserrat

 
 

 

Sant Crist

                                     

Vitralls

Altar al peu les ofrenes 

Escolania de Montserrat

En Gabriel Duch llegint un manifest

Entrega del manifest al pare prior

Fotos

Jordi Climent Ferré

 

Montserrat

Pilar de Cinc

 

 

Pilar de Cinc amb senyera

                                     

Pilar de Cinc amb senyera

Fotos

Jordi Climent Ferré

 

Montserrat

Pilar de Cinc

 

 

Pilar de Cinc amb senyera

                                     

Pilar de Cinc

Fotografia: Nuri Freixes

                                     

Basilica de Montserrat

Esclat d'aplaudiments de tots els filigresos existens

Paraules d'agraïment de l'Abad Josep Mª Soler

 

Foto: Jordi Climent i Ferré

Plaça de l'abadia de Montserrat, Quatre de Set per commemorar el 55è aniversari de l'anada a Montserrat per l'Entronització de la Mare de Déu. 18/05/47 - 19/05/02

 

Foto: Jordi Climent i Ferré

Plaça de l'abadia de Montserrat, grup de castellers de la colla que es va desplaçar fins al Monestir per commemorar el 55è aniversari de l'anada a Montserrat

T'AGRADARIA FER CASTELLS ? 

T'AGRADARIA SER MEMBRE D'UNA GRAN COLLA ? 

VINE A VALLS I FES-TE DE LA JOVES XIQUETS DE VALLS

VINE AL CARRER D'EN GASSÓ, 2O,  SERÀS BEN REBUT / UDA

VINE ALS ASSAJOS ELS DIVENDRES,  A 2/4 D'ONZE NIT

POSA'T A LA PINYA I VIURÀS L'EXPERIÈNCIA, LES EMOCIONS, ELS SENTIMENTS I LES VIVÈNCIES  MAI VISCUDES

 

Pots escriure a

Joves Xiquets de Valls

Apartat, 96

43800 - VALLS

o també enviant un correu electrònic a Jordi Climent sol·licitant ser membre dels Joves Xiquets de Valls

 

Capell

JO SÓC DE LA JOVES XIQUETS DE VALLS

.

.

 

Capel

Foto: Jordi Climent i Ferré

 

 

Cartell

 

Joves

Xiquets de Valls

 

 

.

                                       

.

.Totes aquestes fotografies NO es poden reproduir per cap mitjà escrit, electrònic, web, sense l'autorització del seu autor i del  seu origen: www.jovesxiquetsdevalls.com   -  WEB  DE LA  JOVES XIQUETS DE VALLS

[ DIADES 2002 ]

.